استعداد چیست؟

استعداد یعنی انجام مهارتی خاص، در زمانی کمتر نسبت به حد معمول با کیفیتی بهتر.

استعداد چیست

تمام انسان‌ها در زمینه‌ی خاصی استعداد دارند؛ استعدادهایی که گاهی هرگز فرصتی برای بروز و رشد پیدا نمی‌کنند. افراد مختلف در زمینه‌های مختلفی توانایی دارند و در آن زمینه‌ها سریع‌تر پیشرفت می‌کنند.

برای درک بهتر مفهوم استعداد، فرض کنید دو نفر در شرایط کاملا یکسان مشغول آموزش نقاشی هستند؛ می‌خواهند طرح جدیدی روی بوم بکشند؛ یکی طرح را در مدت زمان پنج ساعت می‌کشد و نقاشی دیگری دو روز زمان می‌برد. نفر اول با اینکه در زمان کمتری نقاشی را کشیده است اما کیفیت نقاشی او به مراتب بالاتر از نفر دوم است. طبیعتا نفر اول استعداد بیشتری در نقاشی کشیدن دارد.

IQ  چیست ؟

از سال 1903 میلادی که آقای آلفرد بینه آزمون هوش یا IQ را به جهان معرفی کرد بحث هوش و آزمون های هوش تا امروز مسیر پرفراز و نشیبی را پیموده است.هدف آقای بینه  از این آزمون این بود که دانش آموزانی را که نیازمند کمک های ویژه بودند شناسایی کند و بتواند با سنجش و شناسایی نقاط ضعف این دانش آموزان راهکاری برای کمک به آن ها پیشنهاد دهد. اما با گذشت زمان این هدف به تدریج کم رنگ شد و از آزمون هوش در مراکز آموزشی بیش تر برای تفکیک دانش آموزان با هوش یا تیزهوش استفاده شد.این آزمون فواید خود را داشت اما در عین حال آسیب های خاصی را نیز به همراه داشت که دانش آموزان را به دو دسته تیزهوش و غیرتیزهوش تقسیم می کرد.

سیستم آموزشی کشور ما هم با تکیه بر این نظریه بهترین بستر برای رشد دانش آموزانی که فقط دو نوع هوش ریاضی-منطقی(IQ) و هوش کلامی-زبانی  دارند، می باشد.

دوران تحصیل خود را به خاطر می‌­آورید؟ یادتان هست لقب باهوش‌ترین فرد کلاس توسط معلم‌ها و اولیا به چه کسی داده می‌شد؟ شخصی که بالا‌ترین نمره درس ریاضی را داشت، درست می‌گویم؟!  از نظر پدر و مادر‌ها بچه‌هایی باهوش بودند که ریاضی‌شان خوب بود و یا کسانی که در مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان قبول می‌شدند اما این دید کاملا اشتباه می‌باشد.

در کشور ما اگر دانش آموزی برنامه ریزی درسی اش به گونه ای باشد که در درس ریاضیات یا در درس دیکته؛ انشا، به نحوی بهتر از بقیه عملکرد داشته باشه، فرد ممتازی شناخته می شود. در حالی که نظریه هوارد گاردنر یک خط بطلان و ضربدر بزرگی روی این قضیه می کشد، با توجه به اینکه تمام این مهارت ها از طرف مغز انسان هدایت می شود در نتیجه افراد برتری نسبت به دیگری نخواهند داشت.

اگر فرزند ما شانس داشته باشد و هوش ریاضی-منطقی، هوش کلامی-زبانی بالاتری داشته باشد مورد توجه معلم، مدیر، ناظم و دیگر افراد قرار خواهد گرفت و تشویق های بیشتری را نیز دریافت خواهد کرد. و اگر اینچنین نباشد فردی سرخورده می شود که به مدرسه و تحصیل و درس خواندن هیچ علاقه ای ندارد و شانس واقبال است که آینده او را مشخص می کند.هیچ وقت از زندگی راضی نیست،درآمد مناسبی ندارد، در زمینه شغلی که استعدادش را دارد مشغول به کار نیست و به اصلاح معروف همیشه هشتش گرو نهش است.

لطفا گول نخورید

شاید تصور کنید یکی از ساده ترین راه ها برای استعدادیابی دانش آموزان کمک گرفتن از موسسه کشف استعداد کودکان است. اما لازم است بگویم هنوز اثربخش بودن و یا نبودن توصیه هایی که در این مراکز به والدین می شود روشن نشده است.قطعا استعدادیابی با یک پرسش نامه و فرآیند های چند ساعت و چند روز قابل شناسایی نیست. در این میان برخی از موسسات با دانش مقروضانه خود به این عدم اعتماد خانواده ها به علوم انسانی دامن می زنند.

استعدادیابی در 24 ساعت ،استعدادیابی اینترنتی،استعدادیابی تلفنی،استعدادیابی با آزمون فلان، همه و همه… عناوین و شعارهای تبلیغاتی برخی موسسات سودجو هستند.

آقای گاردنر می گویند :اگر کسی ادعا کند که می تواند از طریق کامپیوتر در مدت کوتاهی نقاط قوت و ضعف دانش آموزان را دریابد، باید به گفته های او شک کرد.

بعضی از والدین از من می پرسند که ما تخصص انجام این کار را نداریم و بعضی موسسات هم اینکار را به قدری بزرگ جلو می دهند که عامه مردم فکر می کنند کار پیچیده ای است. اما از نظر آقای گاردنر بهترین روش سنجش هوش های چندگانه و کشف استعداد، روشی است که همه افراد با اندکی دقت نظر قادر به انجام آن هستند یعنی روش مشاهده ساده .پس لطفا خودتان را دست کم نگیرید و دست به کار شوید، من هم در کنار شما هستم و صفر تا صد استعدادیابی را به شما آموزش خواهم داد.

هوش های هشتگانه گاردنر

هوش های 8 گانه گاردنر

بعد از گذشت 80 سال از نظریه آقای آلفرد بینه، آقای گاردنر در سال 1983 نظریه هوش های چندگانه را مطرح کردند.از نظر آقای گاردنر همه انسان ها باهوش هستند،اما با هوش ها، یا ترکیب های هوشی،متفاوت و البته قابل احترام.گاردنر هشت هوش یا توانایی را مطرح کرده است که در همه انسان ها وجود دارد و تا پایان عمر می تواند تغییر کند.تعریفی که آقای گاردنر از هوش دارد این چنین است:هوش توانایی حل مسئله یا خلق چیزی است که در یک فرهنگ مورد احترام شمرده می شود.

گاردنر معتقد است ما انسان ها همگی از نظر هوش و توانا یی کاربرد هوش‌های چند گانه تفاوت داریم. چون از توانایی و پتانسیل ذهنی و هوشی متفاوتی برخورداریم. نظریه هوش چندگانه هاوارد گاردنر شامل موارد زیر است:

هوش کلامی: توانایی تفکر کلامی و استفاده از زبان برای بیان منظورها

هوش منطقی-ریاضی: توانایی انجام عملیات ریاضی

هوش فضایی: توانایی تفکر سه بعدی

هوش بدنی-جنبشی: توانایی دستکاری اشیا و تبحر جسمی

هوش موسیقیایی: حساس بودن نسبت به زیر و بم آهنگ، ریتم و تن صدا

هوش بین فردی: توانایی درک دیگران و تعامل موثر با آنها

هوش درون فردی: توانایی فهم خود

هوش طبیعی: مشاهده الگوهای طبیعت و فهم نظام های طبیعی و مصنوعی ساخت انسان

برای مشاهده ویژگی های هوش های هشتگانه لطفا به پیج اینستاگرام بنده مراجعه کنید و هایلات هوش های هشتگانه را به دقت ببینید.

مزایای استعدادیابی دانش آموزان

استعدادیابی فرآیندی است برای شناسایی و کشف و توانایی های بالقوه، علایق و پتانسیل هایی که در هر فرد به شکل ذاتی وجود دارد.

استعدادیابی کمک می کند به شکوفایی و بالفعل شدن هرچه بیشتر این استعدادها و تبدیل آنها به مهارت فوق العاده ای که باعث می شود فرد در بزرگسالی درآمد مناسب داشته باشد،اعتماد به نفس بالا و احساس رضایت از زندگی خود داشته باشد و منبع انرژی مثبت برای خود و اطرافیان خود باشد.

استعدادیابی کودکان این فرصت را فراهم می کند تا شخص از ابتدا بر روی تخصص مورد علاقه و استعداد خود کار کرده و در جوانی بجای کسب دانش مقدماتی در حوزه مربوطه یک متخصص تمام عیار باشد.

گام های استعدادیابی رایگان دانش آموزان

1 ) گام اول :

فرزند خود را زیر ذره بین بگیرید:تمامی رفتارهای فرزندتان را به صورت روزانه در فرم اطلاعاتی استعدادیابی یادداشت کنید. برای دریافت فرم اطلاعاتی اینجا کلیک کنید.

رفتارهایی از جنس زیر:

  • هر فعالیتی که فرزند شما نسبت به هم سن و سال های خود در زمان کمتری و با کیفیت بهتری انجام می دهد.
  • هر رفتاری که فرزند شما به آن علاقه دارد.
  • هر فعالیتی که فرزند شما را هیجان زده می کند.
  • فرزند شما چه نوع بازی هایی انجام می دهد.
  • در فعالیت های گروهی و فعالیت های انفرادی چگونه است.
  • در کدام کلاس های آموزشی معلم یا مربی رضایت بیشتری دارد.
  • دروس مورد علاقه او کدام ها هستند.
  • در هفته یک روز را اختصاص دهید و در مورد علایق فرزندتان از او بپرسید و آنها را یادداشت کنید.
  • در محیط های خارج از خانه اعم از مهمانی،فروشگاه،گردش و… به رفتارهای فرزندتان توجه کنید و آنها را یادداشت کنید.
  • در تنهایی خود مشغول به انجام چه فعالیتی است.

مثال :

  • آراد موضوعات را با هیجان تعریف می کند.
  • سارا به بازی های گروهی علاقه دارد.
  • امیرعلی حیوانات را بدون آنکه ترسی داشته باشد لمس می کند.
  • آیلین در مورد موضوعات خیالی زیاد صحبت می کند.

نکات مهم:

هر چقدر زمان بیشتری برای ثبت فعالیت های فرزندتان صرف کنید(حداقل سه ماه) و تعداد فعالیت هایی که می نویسید بالای 60 فعالیت باشد ضریب خطا در استعدادیابی کمتر می شود.

هر چقدر در محیط های متنوع تجربه های جدید برای فرزندتان خلق کنید احتمال کشف بعضی از رفتارهایی که در محیط های عمومی قابل مشاهده نیستند، بیشتر است.

2 ) گام دوم :

در مورد هوش های هشتگانه گاردنر اطلاعات کسب کنید. برای این کار باید پست های مربوط به هوش های هشتگانه را در پیج اینستاگرام بنده (هایلات هوش های هشتگانه)به دقت چندین و چند بار ببینید.

 

3 ) گام سوم :

پس از آنکه رفتارهای فرزندتان را در فرم اطلاعاتی یادداشت کردید و در مورد هوش های هشتگانه اطلاعات کسب نمودید، حالا می توانید در مقابل هر رفتار زمینه هوشی آن رفتار را بنویسید.

مثال :

  • آراد موضوعات را با هیجان تعریف می کند. زمینه هوشی : هوش کلامی-زبانی
  • سارا به بازی های گروهی علاقه دارد. زمینه هوشی : هوش اجتماعی
  • امیرعلی حیوانات را بدون آنکه ترسی داشته باشد لمس می کند. زمینه هوشی :هوش طبیعت گرا
  • آیلین در مورد موضوعات خیالی زیاد صحبت می کند. زمینه هوشی : هوش فضایی

4 ) گام چهارم

پس از نگارش زمینه های هوشی درمقابل رفتارهایی که در فرم اطلاعاتی نوشته اید، حالا می توانید به راحتی هوش های غالب فرزند خود را کشف کنید.به صورت معمول هر فرد در سه هوش از هوش های هشتگانه درجه متوسط رو به بالایی دارد.

 

5) گام پنجم :

حالا که هوش های غالب فرزندتان را کشف کردید نسبت به تقویت هوش های غالب فرزندتان اقدام کنید. برای تقویت هوش های غالب فرزندتان به پیج بنده در اینستاگرام مراجعه کنید و هایلات تقویت هوش ها را ببینید.

دانلود فرم استعدادیابی رایگان